Boringen Compenserende Maatregelen Kierbesluit succesvol uitgevoerd

13 oktober 2017 Donderdag 12 oktober kwam de tweede boorkop aan in de bouwkuip aan de westzijde van het havenkanaal van Middelharnis. Daarmee zijn in totaal drie geboorde leidingen (sifons) onder de havenkanalen van Middelharnis en Dirksland succesvol uitgevoerd.
Groepsfoto | © waterschap Hollandse Delta
De heemraad 'doopt' aankomst boorkop | © waterschap Hollandse Delta

De aanleg van deze sifons is een bijzonder onderdeel van de Compenserende Maatregelen Kierbesluit. Sifons zijn grote stalen leidingen die het zoete slootwater onder het havenkanaal door laten stromen.

Onder het havenkanaal van Middelharnis moesten twee leidingen aangelegd worden van 1,7 meter doorsnede en 147 meter lang. In Dirksland gaat het om één leiding met een doorsnede van 1,2 meter en een lengte van 132 meter. Begin september is aannemer GMB in samenwerking met onderaannemer Gebr. van Leeuwen Boringen B.V. gestart met de eerste boring aan de oostzijde van het havenkanaal van Middelharnis. Vervolgens startte ook de boringen van de leiding in Dirkland en de tweede leiding in Middelharnis.

Compenserende Maatregelen Kierbesluit

De bouw van de sifon onder het Havenkanaal van Middelharnis is onderdeel van de Compenserende Maatregelen Kierbesluit. Hiermee werken Rijkswaterstaat, waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf aan het behoud van de beschikbaarheid van zoetwater voor de regio wanneer de Haringvlietsluizen opengaan. Kijk voor meer informatie op www.kierharingvliet.nl.