Volg de veranderingen in het Haringvliet

3 februari 2017 Op 22 januari 2017 werd de derde Haringvlietduikdag georganiseerd. 26 duikers trotseerden de kou om het onderwaterleven van het Haringvliet in beeld te brengen.
Duikers brengen het onderwaterleven in beeld | © Rob Aarsen

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier waardoor er vers Noordzeewater het Haringvliet binnen stroomt. Met de brakwaterzone die hiermee ontstaat is de verwachting dat dit een positief effect op de onderwaternatuur heeft en voor de onderwatersport beoefenaars nieuwe interessante duikplaatsen oplevert.
De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) heeft een aantal potentiële monitorlocaties in kaart gebracht die door een team van vrijwilliger sportduikers regelmatig bezocht zal worden. Samen met de Stichting Anemoon coördineren zij het monitoringsprogramma waarbij met de waarnemingen van de duikers wordt gevolgd wat de gevolgen voor het onderwaterleven zijn. De Haringvlietduikdag is gebruikt om de 0-meting uit te voeren van de planten en vissen die in het Haringvliet leven.

Het onderwaterleven in het Haringvliet wordt gedomineerd door exoten zoals de quaggermossel en zwartbekgrondels die hier van nature niet voorkomen. Zij leven in zoet water. De grote vraag is dan ook wat er precies gaat gebeuren met deze planten en dieren.
Camilla Dreef heeft een vlog gemaakt over de Haringvlietduikdag #13: Een duik onder water