Veelgestelde vragen

 

Resultaten 1 - 3 van 3
Als het Haringvliet zouter wordt, kun je dat water dan nog gebruiken voor de drinkwatervoorziening?  

Nee, dat kan niet. Voor de drinkwatervoorziening op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland maakt Evides Waterbedrijf gebruik van zoet oppervlaktewater uit het Haringvliet. Zout water is niet geschikt voor de drinkwatervoorziening. Daarom gaat Evides de inlaat van het oppervlaktewater verplaatsen naar het deel van het Haringvliet waar zoet water gegarandeerd blijft. Vanuit dit punt stroomt straks het Haringvlietwater door een transportleiding naar zuiveringslocatie Ouddorp. Hier ondergaat het water een voorzuivering, waarna het in de duinen wordt geïnfiltreerd bij Ouddorp en Haamstede. In de duinen ondergaat het water een natuurlijk zuiveringsproces. Evides pompt het water vervolgens weer op en zuivert het tot drinkwater van goede kwaliteit.

Voor de drinkwatervoorziening op Voorne Putten verandert er niets. Het drinkwater daar is afkomstig uit drinkwaterzuiveringslocatie Berenplaat in Spijkenisse. Hier zuivert Evides Waterbedrijf oppervlaktewater afkomstig uit de Brabantse Biesbosch tot schoon en betrouwbaar drinkwater.

Hoe gaat het nieuwe innamepunt voor drinkwater eruit zien?  
Het inlaatpunt is in feite een gebouw waarin pompen staan die het water uit het Haringvliet oppompen. Vanuit deze locatie wordt het water vervolgens doorgepompt naar zuiveringslocatie Ouddorp. Hiervoor legt Evides Waterbedrijf een 15 kilometer lange nieuwe ruwwatertransportleiding aan vanaf het inlaatpunt naar het bestaande leidingnet.
Waar ligt het huidige innamepunt voor Evides Waterbedrijf nu en waar komt het nieuwe innamepunt?  
Het innamepunt ligt nu bij Scheelhoek in Stellendam en het nieuwe innamepunt komt achter de dijk ten oosten van Middelharnis, ter hoogte van de Brienenpolderweg.